Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 16/02/2021 tarihli ve E-75850160-104.01.04.01-11197 sayılı yazısı gereği Yükseköğretim kurumları bünyesinde lisansüstü program açılmasına ilişkin başvurular 16/02/2021 tarihinden itibaren YÖKSİS veri tabanı üzerinden yapılmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13/03/2024 tarihli ve E-75850160-104.01.03.01-15783 sayılı yazısı gereği başvurular aşağıda yer alan kriterlere göre yapılmalıdır.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI AÇILMASI
VE YÜRÜTÜLMESİNE DAİR İLKELER
A. Genel İlkeler
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde açılacak her bir program için ayrı ayrı olmak üzere aşağıdaki yeterliliklerin sağlanması gerekir:
1-Öğretim üyeleri, programın açılacağı üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliği programın açılacağı alanda, söz konusu program disiplinler arası ise doktora veya doçentliği Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği doğrudan ilişkili alanlarda olmalıdır.
2-Doktora programı, en az ikisi profesör, birisinin profesör olması hâlinde ise en az ikisi doçent olmak üzere, üniversite kadrosunda asgari altı öğretim üyesi ile açılabilir. Lisans programındaki ana bilim/ana sanat dalı ile aynı isimde doktora programı açılması hâlinde bu öğretim üyelerinin dördü doğrudan programın açılacağı alandan olmak şartıyla ikisi Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği ilgili alanlardan olabilir.
3-Yüksek lisans programı en az ikisi profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosunda asgari üç öğretim üyesi ile açılabilir.
4-Yüksek lisans programı açılabilmesi için en az iki yarıyıl lisans programında ders vermiş olması, doktora programı açılabilmesi için ise söz konusu öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması gerekir.
5-Lisansüstü eğitim-öğretim programı açacak üniversitenin ilgili program için gerekli kütüphane ve laboratuvar gibi eğitim-öğretim ve araştırma altyapı imkânlarına sahip olması gerekir.
6-Yüksek lisans ve doktora programlarında farklı bilim/sanat dallarından öğretim üyelerinin gerekliliği hususunda Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir.
7-
a)Yüksek Lisans Programı İçin;
Başvuru yapılan yüksek lisans programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.
b)Doktora Programı İçin;
1-Doktora programına üniversitenin başvuru yapabilmesi için en az bir program akreditasyonunun olması gerekmektedir.
2-Başvuru yapılan doktora programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.
Yüksek lisans ve doktora programlarında görev alacak öğretim üyelerinin yayınları/ eserleri konusunda:
1-Fen Bilimleri ve Matematik, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent,
2-Mimarlık, Planlama ve Tasarım alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent veya yarışmada derece,
3-Eğitim Bilimleri, İlahiyat, Filoloji, Hukuk, Spor Bilimleri, Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI), Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uzmanlık alanıyla ilgili özgün bilimsel kitap,
4-Güzel Sanatlar alanı için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) Scopus veya TR
Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya alanıyla ilgili özgün bir eser dikkate alınacaktır.
1-Lisansüstü programlarda görev alacak öğretim üyelerinin de yukarıda yer alan yayın şartını sağlaması gerekir.
2-Asgari öğretim üyesi yeterliliklerinin her yıl Mayıs ayında, öğretim üyelerinin yayın yeterliliklerinin ise 3 (üç) yıl sonunda gözden geçirilerek şartları sağlayamayan programlara yeni öğrenci alınmaz.
Değerlendirmede Dikkate Alınacak Yayın/Eserlere İlişkin Açıklamalar:
Yarışma: Geçerli yasa, yönetmelik ve esaslar çerçevesinde, ilgili kuruluşlar (Meslek Odaları, Yerel Yönetimler, Bakanlıklar, Uluslararası Kuruluşlar) tarafından düzenlenen, planlama, mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj tasarımı, iç mimari tasarım, endüstri ürünleri tasarımı ve mimarlık temel alanındaki yarışmayı,
Tasarım: Bir yapı, ürün veya nesnenin özgün ilk çizimi veya özgün tasarımını,
Sergi: Sanatsal niteliği haiz sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival veya gösterim etkinliklerini ifade eder.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR:
Aşağıda bulunan başvuru formu biriminizce doldurulup, Enstitü Kurul Kararı ile EBYS üzerinden gönderilmesi gerekmektedir. Belirtilen formata uygun olmayan başvurular işleme alınmayacaktır.
Önemli Hatırlatma:
Hazırlanacak teklif dosyasının kontrol amaçlı oidb@alanya.edu.tr adresine gönderilmesi iş akışı açısından zaman kayıplarını önleyecektir.