Yabancı Uyruklu Öğrenci İkamet İzin İşlemleri

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ İKAMET İZİN İŞLEMLERİ

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı arasında uluslararası öğrencilerin vize ve ikamet izni işlem ve süreçlerinin güncellenmesine yönelik 15 Kasım 2023 tarihinde "Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü" imzalanmıştır. Bu kapsamda uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvurularına ilişkin iş ve işlemler Üniversitemizce yürütülecektir.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından beş dilde hazırlanan "Öğrenci İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır" başlıklı broşürlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın beş dilde hazırladığı “Öğrenci İkamet İzni Başvuru Süreci” başlıklı kitapçıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İkamet izni başvurusu için izlemeniz gereken adımlar:

  1. ADIM: Başvuru

Kayıtlı öğrenci iseniz ya da yeni kayıt yaptırdıktan sonra https://e-ikamet.goc.gov.tr adresinde bulunan “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum”, “İkamet İzni Uzatma Başvurusu Yapıyorum”, “İkamet İzni Geçiş Başvurusu Yapıyorum” butonundan uygun olanı tıklayarak kayıt formunu doldurup başvurunuzu yapınız. Başvuru formunu doldurduktan sonra çıktısını alıp imzalayınız. Lütfen başvuru formunda verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz.

  1. ADIM: Belge Toplama

İkamet başvuru formunu doldurduktan sonra, aşağıdaki belgeleri eksiksiz hazırlayınız. Bu belgeler olmadan ikamet izni başvurusunda bulunmanız mümkün olmaz.

Gerekli belgeler için Tıklayınız.

  1. ADIM: Parmak izi

İkamet alacak öğrencilerin Öğrenci İşleri Birimine dosya teslimi yapmadan önce Alanya İlçe Göç İdaresi Müdürlüğüne Pasaport, Öğrenci Belgesi ve Öğrenci İkamet İzni Başvuru Formu ile gidip parmak izi vermeleri zorunludur. (Daha önce ikamet izni başvurusu esnasında parmak izi alınmış öğrencilerin de tekrar parmak izi vermeleri gerekmektedir). Bu işlem sonucu Göç İdaresinden alınacak kod Öğrenci İkamet İzni Başvuru Formuna yazılacaktır.

!!! Parmak izi vermeden Öğrenci İşleri Birimine gelen öğrencilerin dosyaları teslim alınmayacak ve dosyalar parmak izi alındıktan sonra teslim edilmesi için iade edilecektir.

  1. ADIM: Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS):

Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT A.Ş. tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’dir. Belgeler Öğrenci İşleri Birimine teslim edilirken diğer belgeler ile birlikte UETS Bilgi Formu da teslim edilir.

UETS bilgilendirme görseli için Tıklayınız.

  1. ADIM: Öğrenci İkamet İzni Belge Bedelini Ödeme

Bulunduğunuz ilçedeki Vergi Dairesine başvuru formunuzla giderek belge bedelini ödeyebilirsiniz. Makbuzunuzun mühürlü olduğuna dikkat ediniz.

İkamet izni belge bedelini başvurunuzu tamamladıktan sonra online olarak da ödeyebilirsiniz. (Ödeme işlemleri için gerekli olan tahakkuk numarası başvuru formunuzda yer almaktadır.)

  1. ADIM: Dosya Teslimi

İlçe Göç İdaresi Müdürlüğüne her hafta cuma günü dosya teslimatı yapılmaktadır. E-ikamet başvuru sayfasından başvurusunu yaparak evrakını toplayan ve parmak izini veren öğrencilerimizin dosyalarını 3 gün içinde Öğrenci İşleri Birimine teslim etmeleri gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOTLAR:

  • Öğreniminizi dondurursanız, mezun olursanız, derslere kayıt yaptırmazsanız, ilişiğiniz kesilirse veya Üniversiteden çekilmeniz durumunda öğrenciliğiniz pasif hale gelecektir. Pasif öğrenciler herhangi bir öğrencilik hakkına sahip değildir. Ayrıca Üniversite, pasif öğrencilerin durumunu İlçe Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bildirecek ve öğrenci izinleri iptal edilecektir.
  • Eğer ilk defa ikamet izni başvurusu yapıyorsanız ikamet izni başvurunuzu mutlaka vize ya da vize muafiyeti süresi içerisindeyken yapmalısınız. Aksi halde başvurunuzun kabulü ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca; uzatma başvurunuzu, geçerli ikamet izni sürenizin bitmesine 60 gün kalmasından itibaren ve her koşulda ikamet izni süreniz bitmeden önce e-ikamet.goc.gov.tr adresinden yapınız.

Evrak Tesliminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. ‘Beyan Kontrol Belgesi’nde öğrenciye ait bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir. İmza, tarih kısımları kontrol edilerek tamamlanmalıdır. “Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Evraklar” kısmındaki belgelerin kontrolünün sağlanması ve her tamamlanan evrak için ilgili kutucuğun işaretlenmesi gerekmektedir.
  2. Öğrencilerin kendilerinin www.goc.gov.tr adresindeki E-İkamet modülü üzerinden alacakları “İkamet İzni Öğrenci Kayıt Formun” da beyan ettikleri adres bilgisi ile “Beyan Kontrol Belgesi” 9/a ve 9/b Maddelerinde beyan ettikleri adres bilgilerinin aynı olması şarttır.
  3. “İkamet İzni Öğrenci Kayıt Formundaki” öğrenciye ait imza kısmında (sayfa 1) öğrenci imzası bulunmalıdır.
  4. Vergi Dairesinden ödenmiş kart parası makbuzu (2024 yılı itibari ile 565 TL) kontrol edilmelidir.
  5. Pasaportun aslı kontrol edilerek, pasaport fotokopisi ve son giriş kaşesi fotokopisi aslı görüldü/aslı gibidir şeklinde teyit edilmelidir.
  6. YÖKSİS sisteminde aktif kaydı olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin başvuruları alınmayacaktır. (ALKÜ-TÖMER haricinde başka TÖMER'lerde öğrenim gören ve kayıt donduran diğer öğrenciler başvuru yapamayacaklardır.)
  7. Adres belgesi için yapılan başvuru ilk başvuru ise Beyan Kontrol Belgesi 9/a maddesinde belirtilen belgelerden uygun olanın hazırlanması; Adres belgesi için yapılan başvuru uzatma başvurusu ise bu belgelere ek olarak, E-devletten alınmış adres tescilini gösteren adres yerleşim belgesi getirmesi zorunludur.
  8. Uzatma başvurusunda adres tescil kaydı olmayan öğrenciler ile Parmak izi kaydı bulunmayan yabancı öğrencilerin başvuruları alınmayacaktır.
  9. Öğrenci evraklarını pembe kapaklı karton dosya içinde teslim etmelidir.